سفارش تبلیغ
صبا ویژن
زمینه سازی ظهور
زمینه سازی ظهور حضرت ولی عصر(عج) 


زمینه سازی ظهور حضرت ولی عصر(عج)

 

نویسنده: حجت الاسلام محمد فاکر میبدی
وظیفه ی منتظران اصلِ ظهور منجی، قطعی و تردیدناپذیر است، اما سؤال این است که چه باید کرد تا این حرکت، سرعت بگیرد؟
آیا به راستی راهی برای تعجیل وجود دارد؟ آیا ممکن است با زمینه سازی مناسب، به ظهور حضرت حجت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) شتاب بخشید؟ قرآن در این باره چه سخنی دارد؟
برای پاسخ گویی به این پرسش ها، نخست به تبیین و نقد دیدگاه ها پرداخته، سپس با نگاه قرآن آشنا می شویم:

دیدگاه نخست

ظهور حضرت حجت (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، همانند وقوع قیامت، به اراده ی خداوند است و انسان ها- خواه دوست آن حضرت باشند یا دشمن وی- نقشی در آن ندارند. باید منتظر بود تا با اراده ی الهی ظهور فرا رسد.
دلیلِ طرفداران نظریه ی نخست، بعضی روایات است، از جمله روایت مفضّل از امام صادق (علیه السّلام) که می فرماید:
... لِأَنَّهُ هُوَ السَّاعَةُ الَّتی قالَ اللهُ تَعالی:« یَسْأَلُونَکَ عَنِ السَّاعَةِ أَیَّانَ مُرْسَاهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ رَبِّی لاَ یُجَلِّیهَا لِوَقْتِهَا إِلاَّ هُوَ»(1)و (2)
به درستی که آن، همان زمانی است که خداوند فرموده است:«درباره ی قیامت از تو سؤال می کنند، کی فرا می رسد؟ بگو: علمش فقط نزد پروردگار من است و هیچ کس جز او( نمی تواند)وقت آن را آشکار سازد.»
برخی روایات، حتی بحث از حضرت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را ممنوع کرده، آن را گمراهی می دانند؛ چنان که امام (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در ذیل آیه ی«...وَ مَا یُدْرِیکَ لَعَلَّ السَّاعَةَ تَکُونُ قَرِیباً.»(3) و «یَسْتَعْجِلُ بِهَا الَّذِینَ لاَ یُؤْمِنُونَ بِهَا وَ الَّذِینَ آمَنُوا مُشْفِقُونَ مِنْهَا وَ یَعْلَمُونَ أَنَّهَا الْحَقُّ أَلاَ إِنَّ الَّذِینَ یُمَارُونَ فِی السَّاعَةِ لَفِی ضَلاَلٍ بَعِیدٍ »(4).
در معنای«یُمارونَ»فرمود:
یَقولونَ مَتَی وُلِدَ؟ وَ مَنْ رَأَی؟ وَ أَینَ یَکُونُ؟ وَ مَتی یَظْهَرُ؟ وَ کُلُّ ذلِکَ إِستِعْجالاً لِأَمرِ اللهِ وَ شَکّاً فی قَضائِهِ وَ دُخُولاً فی قُدرَتِهِ(5)؛
می گویند کِی به دنیا آمد؟ و چه کسی دید؟ و کجاست؟ و کِی ظاهر می شود؟ و تمامی اینها عجله در کار خدا و شک در قضایش و دخول در قدرت او است.
این دو روایت، ضمن آن که تأویل آیات قیامت را ظهور حضرت حجت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) دانسته، شتاب در وقوع آن را نبودِ ایمان تلقی نموده است و بحث و سؤال درباره ی آن حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، از جمله زمان ظهور را«مِراء»، «مُحاجّة»، شک در حکم الهی و دخالت در قدرت خدا می داند.
در روایت دیگری تصریح شده که امر ظهور، قابل تعجیل نیست؛ چنان که در روایتی از امام صادق (علیه السّلام) می خوانیم:
إنَّ اللهَ لا یَعجَلُ لِعَجَلةِ العِبادِ، إنَّ لهِذا الأَمرِ غایَةً یَنتَهی إلَیها، فَلَو قَد بَلَغُوها لَمْ یَستَقدِمُوا ساعَةً وَ لَمْ یَستَأخِرُوا(6)؛
خداوند به دلیل تعجیل بندگان، شتاب نخواهد کرد. همانا برای این امر پایانی است که به آن منتهی می شود. چون آن پایان فرا رسد، لحظه ای پیش و تأخیری نخواهد افتاد.
بنابراین دیدگاه، انسان جز انتظار تکوینی، هیچ نقشی ندارد و همانند کسی است که مسافری دارد، اما نمی داند کجاست، باید به حکم تکوین، چشم به راه او باشد تا از راه برسد، زیرا این امر به اراده و مشیّت مطلق الهی بوده و کسی نمی تواند اراده ی خدا را تغییر دهد و خواسته ای جداگانه داشته باشد؛ وجه تشبیه بهره بردن از حضرت- در زمان غیبت- به خورشید در پس ابرها، می تواند مؤید این بینش باشد، چرا که بشر نمی تواند به سادگی ابرها را کنار زده، خورشید را نمایان سازد.
این دیدگاه، با همه ی سمت و سوی توحیدی و معرفتی اش، توجیه عقلانی نداشته و دست کم با اراده، اختیار، تشریع، تکلیف و اذن در دعا، منافات دارد. از سوی دیگر، نکوهش استعجال و سؤال از حال آن حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) اشاره به کسانی دارد که در وجود حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) تردید داشته، با پرسش های مکرر درصدد شبهه افکنی در اصل وجود امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) بوده اند، در حالی که روایات متعددی که در معرفی حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) وار شده، هرگز نشانه ی «مراء» و «محاجه» نیست.

دیدگاه دوم

با توجه به حدیث: «إِمتَلأَ الأَرضُ ظُلماً وَ جَوراً»(7)، باید در گسترش ظلم و جور گام برداشت، تا پیمانه پر شده و زمینه ظهور فراهم گردد.
پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) درباره ی حضرت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) فرمود:
المَهدیُّ مِنْ وُلدی تَکوُنُ لَهُ غَیبَةُ إِذا ظَهَرَ یَملَأُ الأَرضَ قِسطاً وَ عَدلاً کَما مُلِئَتْ جَوراً وَ ظُلماً(8)؛
مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) از فرزندان من است که برای او زندگی نهانی خواهد بود. آن هنگام که ظهور نماید، زمین را از عدل و قسط آکنده کند؛ چنان که از جور و ظلم پر شده باشد.
این روایت که به «امتلا» شهرت دارد، میان شیعه و سنّی متواتر است. اما ادعای طرفداران این نظریه نمی تواند توجیه گر اشاعه ی ظلم، جور، فحشا، منکرات و گناه کاری باشد، چرا که با روح قرآن در تضاد کامل قرار دارد، به ویژه با آیات تشکیل حکومت اسلامی و اجرایِ حدود و احکام و آیات امر به معروف و نهی از منکر، تواصی، ارشاد و تبلیغ، ناسازگار است. خواست خداوند در قرآن دعوت به خیر، امر به معروف و نهی از منکر است:
«وَ لْتَکُنْ مِنْکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَى الْخَیْرِ وَ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ...»(9)؛
باید از میان شما، جمعی دعوت به نیکی و امر به معروف و نهی از منکر کنند... .
پر کردن جامعه از ظلم و جور و گناه و فحشا، خواست شیطان و منافقان است. خداوند متعال می فرماید:
«...وَ مَنْ یَتَّبِعْ خُطُوَاتِ الشَّیْطَانِ فَإِنَّهُ یَأَمُرُ بِالْفَحْشَاءِ وَ الْمُنْکَرِ...»(10)؛
... هر کس پیرو گام های شیطان شود[ گمراهش می سازد، زیرا] او به فحشا و منکر فرمان می دهد... .
در آیه ی دیگر می فرماید:
«الْمُنَافِقُونَ وَ الْمُنَافِقَاتُ بَعْضُهُمْ مِنْ بَعْضٍ یَأْمُرُونَ بِالْمُنْکَرِ وَ یَنْهَوْنَ عَنِ الْمَعْرُوفِ...»(11)؛
مردان و زنان منافق، همه از یک گروهند. آنها امر به منکر، و نهی از معروف می کنند... .
بر اساس این دیدگاه، باید به بخش عظیمی از آیات قرآن و پیام آنها بی اعتنایی کرد و مخالف آنها عمل نمود، تا پیمانه پر شود. در سایه شوم این نظریه، تمام انقلاب های آزادی بخش، جنگ های حق طلبی و حتی قیام ائمه (علیهم السّلام) محکوم و دچار بحران مشروعیّت می شود،‌زیرا باعث تأخیر ظهور منجی می شود.
حدیث«امتلا»اشاره به ظهور علایم و نشانه ها، از جمله گسترش بی عدالتی، گناه و منکرات در آخرالزمان دارد و این هرگز به معنای جواز ارتکاب گناه نیست.

دیدگاه سوم

این دیدگاه، بر این باور است که باید علت یا علت های غیبت را برطرف نمود، تا زمینه ی ظهور فراهم آید و با استناد به برخی روایات، مواردی را مطرح ساخته است:

الف)دوری از بیعت ستم گران

اگر امام (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در آن زمان غیبت نمی کرد، باید تن به بیعت حاکمِ زمان خود می داد؛ چنان که روایت رضوی نیز به آن اشاره می کند:
قال الامام الرضا (علیه السّلام): لِئَلا یَکُونَ فی عُنُقِهِ لأَحَدٍ بَیعَةُ إِذا قَامَ بالسَّیفِ(12)؛
امام رضا (علیه السّلام) فرمود:[به این جهت غیبتش طول کشید] تا آن که وقت قیام با شمشیر، بیعت کسی بر گردنش نباشد.

ب)خوف و ترس

در روایت زراره از امام صادق (علیه السّلام) می خوانیم:
لِلغُلامِ غَیبةُ قَبلَ ‌قیِامهِ، قُلْتُ وَ لِمَ؟ قالَ یَخافُ عَلی نَفسِهِ الذِّبحَ(13)؛
برای جوان (امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)) قبل از قیامش غیبتی است. پرسیدم برای چه؟ فرمود: چون از کشته شدنش می ترسد.
در روایت دیگر می فرماید:
إنّ للِقائِمِ غَیبَةُ قَبلَ ظُهُورِهِ، قُلتُ وَ لِمَ؟ قالَ: یُخافُ القَتلُ(14)؛
همانا برای قائم قبل از ظهورش غیبتی است. گفتم: برای چه؟ فرمود: ترس از کشته شدن.

ج)آزمایش الهی

اخبار متعددی دلالت بر این دارد که آزمایش الهی از عوامل غیبت است. در روایتی از امام باقر (علیه السّلام) در پاسخ به جابر جعفی، آمده است:
هَیهاتَ، هَیهاتَ، لا یَکُونُ فَرَجُنا حَتّی، تُغَرْبَلُوا، حَتّی یَذهَبَ الکَدِرُ و یَبقی الصَّفوُ(15)؛
هیهات، هیهات! فرج ما پیش نخواهد آمد، تا این که شما غربال شوید، سپس غربال شوید[ کنایه از آزمایش های سخت] تا این که[ناخالص ها از خالص ها جدا شوند] ناخالص ها بروند و خالص ها باقی بمانند.
امام رضا (علیه السّلام) می فرماید:
اَما و اللهِ لا یَکُونُ الَّذی تَمُدُّونَ إِلَیهِ أَعْیُنَکم حَتّی تَتَمَیَّزُوا أَو تَتَمَحَّصُوا، وَ حَتّی لا یَبقی مِنکُمْ إلّا الأَندَرُ. ثُمَّ تَلا:«أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تُتْرَکُوا وَ لَمَّا یَعْلَمِ اللَّهُ الَّذِینَ جَاهَدُوا مِنْکُمْ وَ لَمْ یَتَّخِذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ وَ لاَ رَسُولِهِ وَ لاَ الْمُؤْمِنِینَ وَلِیجَةً وَ اللَّهُ خَبِیرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ»(16)و(17)؛
به خدا سوگند! آنچه شما چشم انتظار آن هستید، نخواهد آمد، تا این که به آزمایش های سخت دچار شده، خوب و بد شما جدا شود و در این آزمایش سخت، اندکی از شما باقی بماند، سپس آیه ی شریفه را تلاوت فرمود: آیا گمان کردید که[ به حال خود]‌رها می شوید، در حالی که خداوند هنوز کسانی را که از شما جهاد کردند و غیر از خدا و رسولش و مؤمنان را مَحرم اسرار خویش انتخاب ننمودند، [ از دیگران] مشخّص نساخته است؟![ باید آزموده شوید و صفوف از هم جدا گردد؛] و خداوند به آنچه عمل می کنید، آگاه است.

د)بی وفایی مردم

در توقیعات شریفه آمده است:
وَ لَوْ أَنَّ أَشیاعَنا وفَّقَهُمُ اللهُ لِطاعتَهِ عَلی إِجتِماعٍ مِنَ القُلُوبِ فِی الوَفاءِ بِالعَهدِ عَلَیهِم لَما تَأَخَّرَ عَنهُمُ الیُمنُ بِلِقائِنا وَ لَتعَجَّلَتْ لَهُم السَّعادَةُ بِمُشاهَدَتنِا عَلی حَقِّ المَعرِفَةِ وَ صِدْقِها مِنهُم بِنا فَما یَحسِبُنا عَنهُم إلَّا ما یَتَّصِلُ بنِا مِمَّا نُکرِهُهُ وَ لا نُؤثِرُهُ مِنهُم(18)؛
و اگر شیعیان ما- که خداوند آنها را به طاعت و بندگی خویش موفق بدارد- در وفای به عهد و پیمان الهی اتفاق و اتحاد می داشتند و عهد و پیمان الهی را محترم می شمردند، سعادت دیدار ما به تأخیر نمی افتاد و زودتر به دیدار ما نائل می شدند؛ و اگر بر اساس معرفت واقعی و راست گویی و صداقت عمل می کردند چیزی از ما بر ایشان پنهان نمی ماند مگر آنچه که ما برای آنان ناخوشایند می دانیم و تأثیری بر آنها ندارد.

هـ)عدم ضرورت بیان علّت غیبت

بعضی روایات، بیان گر این است که امامان معصوم (علیهم السّلام) از علت اصلی غیبت آگاهند، اما مأمور به بیان آن نیستند؛ از این رو سربسته و به طور اجمال حکمت هایی از آن را بیان نموده اند. دلیل این مدعا، روایت عبدالله فضل هاشمی از امام صادق (علیه السّلام) است که فرمود:
برای صاحب الامر، غیبت ناگزیری است که هر باطل جویی در آن به شک می افتد، گفتم: فدایت شوم، برای چه؟ فرمود: به دلیل امری که ما اجازه نداریم آن را هویدا کنیم، گفتم: در آن غیبت چه حکمتی وجود دارد؟ فرمود: حکمت غیبت او، همان است که در غیبت حجت های الهی پیش از او بوده است و وجه حکمت غیبت او پس از ظهورش آشکار گردد، هم چنان که وجه حکمت کارهای خضر (علیه السّلام) از شکستن کشتی و کشتن پسر و به پا داشتن دیوار، بر موسی (علیه السّلام) روشن نبود، تا آن که وقت جدایی آنها فرا رسید.(19)
بر اساس این روایت- به خصوص تشبیه غیبت به حضرت خضر (علیه السّلام) و کارهایش که در هنگام همراهی حضرت موسی (علیه السّلام) صورت گرفته است- غیبت حضرت حجت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) واقعیتی دارای تأویل است که پس از ظهور، خود آن حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) آن را روشن خواهد کرد.

دیدگاه چهارم

همان گونه که مردم، در عصر حضور ائمه (علیهم السّلام)، وظایفی بر عهده داشته اند که می بایست ادا می کردند، در غیبت نیز افزون بر تکالیف عمومی، وظایفی بر دوش دارند، تا ضمن رسیدن به اجر و ثواب، در زمینه ی ظهور نیز گام هایی بردارند.

وظایف عصر غیبت

از مجموع روایات، چنین به دست می آید شیعه در عصر غیبت وظایفی را برعهده دارد، که در این جا به برخی از آنها اشاره می کنیم:

الف)صبر

امام رضا (علیه السّلام) می فرماید:
ما أَحسَنَ الصَّبرُ وَ إِنتظارُ الفَرَجِ، اَما سَمِعتَ قَولَ اللهِ عَزَّوَجَلَّ:«...وَ ارْتَقِبُوا إِنِّی مَعَکُمْ رَقِیبٌ»(20) وَ قَولَهُ عَزَّوَجَلَّ«...فَانْتَظِرُوا إِنِّی مَعَکُمْ مِنَ الْمُنْتَظِرِینَ‌»(21)، فَعَلَیْکُم بِالصَّبرِ فَإِنَّهُ إِنَّما یَجیءُ الفَرَجُ علَی الیَأسِ فَقَدْ کانَ الَّذینَ مِن قَبلِکُم أَصبَرَ مِنکُم(22)؛
صبر و انتظار فرج، چه نیکو است، آیا سخن خدای تعالی را نشنیدی که فرمود:
«... چشم به راه باشید که من نیز با شما چشم به راهم» و فرمود:«... منتظر باشید که من نیز با شما از منتظرانم.» پس بر شما باد صبر کنید، که فرج پس از یأس می آید و پیشینیان شما از شما صابرتر بودند.
تعبیر«علیکم بالصبر» آشکارا نشان می دهد که در عصر غیبت، صبر بر فراق، وظیفه ی شیعیان است.

ب)انتظار

پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) می فرماید:
اَفضَلُ أَعمالِ اُمَّتِی إِنتِظارُ الفَرَجِ(23)؛
انتظار فرج، بهترین اعمال امت من است.
امام علی (علیه السّلام) در پاسخ کسی که از وی پرسید: کدام عمل نزد خدا بهتر است؟ فرمود: انتظار فرج(24). انتظار بر دو قسم است: تکوینی و تشریعی.
انتظار تکوینی، بیشتر حالت منفی دارد، اما تشریعی، پویا و توأم با علم و عمل است. امام سجاد (علیه السّلام) در این باره می فرماید:
وَ المُنتَظرِوُنَ لِظُهُورِهِ أَفضَلُ أَهلِ کُلِّ زَمَانٍ، لِأَنّ اللهَ تَعالی ذِکْرُهُ، أَعطاهُمْ مِنَ العُقُولِ وَ الأَفهامِ وَ المَعرِفَةِ ما صَارَتْ بهِ الغَیبَةُ عِندَهُم بِمَنزِلَةِ المُشاهَدَةِ، وَ جَعَلَهُمْ فی ذلِک الزَّمانِ بِمَنزِلَةِ المُجاهِدینَ بَینَ یَدَیْ رَسُولِ اللهِ (صلی الله علیه و آله و سلم) بِالسَّیفِ اُولئِکَ المُخلِصُونَ حَقَّاً، وَ شیعَتُنا صِدقاً، وَ الدُّعاةُ إلَی دِین اللهِ سِرّاً وَ جَهراً(25).
منتظران ظهور او از مردم هر زمانی برترند، زیرا خدای تعالی عقل و فهم و معرفتی به آنها عطا فرموده است که غیبت نزد آنان، به منزله ی مشاهده است و آنان را در آن زمان مانند مجاهدان پیش روی پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)- که با شمشیر به جهاد برخاستند-قرار داده است. آنان مخلصان حقیقی و شیعیان راستین ما و دعوت کنندگان به دین خدای تعالیِ در نهان و آشکارند.

ج)دعا

برخی روایات، عمده ترین وظیفه ی عصر غیبت را دعا دانسته اند، از جمله در توقیع«اسحاق بن یعقوب» که محمد بن عثمان آن را دریافت کرده است، حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) فرموده اند:
وَ أَکثِروُا الدُّعاءَ بِتَعجِیلِ الفَرَجِ، فَإِنَّ ذلِکَ فَرَجُکُم(26)؛
برای تعجیل در گشایش، زیاد دعا کنید، زیرا این، گشایش و آسایش شما خواهد بود.

د)انقطاع

امام صادق (علیه السّلام) فرمود:
إنَّ هذَا الأَمرِ لا یَأتیکُمْ إلا بَعدَ أَیاسٍ؛...(27)
این امر[ظهور] محقق نخواهد شد، مگر بعد از مأیوس شدن[ مردم]...
هم چنین امام رضا (علیه السّلام) فرمود:
فَإنَّهُ إنّما یَجیءُ الفَرَجُ عَلَی الیَأَسِ وَ قَدْ کانَ الَّذینَ مِنْ قَبلِکُمْ أَصبَرَ مِنکُم(28)؛
به درستی که گشایش، بعد از یأس و ناامیدی خواهد بود و کسانی هم که قبل از شما بوده اند بیش از شما صبر پیشه کرده بودند.
بر اساس مضمون روایت، بشر تا زمانی که چشم امید به قدرت های غیرالهی داشته باشد، عطش مهدی خواهی و عدالت مهدوی در او پدید نخواهد آمد.
با توجه به آنچه گذشت، همه ی دیدگاه های مطرح شده به نوعی خدشه پذیر است و آنچه بیش از سایر نظریه ها پذیرفتنی بوده و دلایل قطعی بر آن هست، دعا برای ظهور فرج و انقطاع از قدرت های غیر الهی است که زمینه را برای ظهور حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) فراهم می کند.

عوامل آمادگی و زمینه ساز

برخی روایات، به طور کلی بر این مطلب دلالت دارند؛ که آیا برای زمینه سازی ظهور، دلیلی وجود دارد یا نه؟ طبرانی و ابن ماجه از پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) نقل می کنند که فرمود:
یَخرُجُ ناسٌ مِنَ المَشرِقِ فَیُوَطِّئُونَ لِلمَهدِیِّ سُلطانَهُ(29)؛
مردمانی از مشرق خروج خواهند نمود، پس زمینه را برای حکومت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) فراهم می سازند.
امام صادق (علیه السّلام) درباره ی طولانی شدن عذاب بنی اسرائیل می فرماید:
فَلَمَّا طالَ عَلی بَنی إِسرائیلَ العَذابُ ضَجُّوا وَ بَکَوا إِلی اللهِ أَربَعینَ صَباحاً فَأَوحَی اللهُ إِلی مُوسی وَ هاروُنَ (علیهما السّلام) أَنْ یُخَلِّصَهُم مِن فِرعَونَ فَحُطَّ عَنهُمْ سبَعینَ وَ مِأَةَ سَنَةً، قالَ [الراوی] وَ قالَ أَبُو عَبداللهِ (علیه السّلام): هکَذا أَنتُم لَوْ ‌فَعَلتُم لَفَرَّجَ اللهُ عَنَّا، فَأَمَّا إذ لَمْ تَکونُوا فَإِنَّ الأمرَ یُنتَهی إلی مُنتَهاهُ(30)؛
پس چون عذاب بنی اسرائیل طولانی شد، چهل شبانه روز به درگاه خداوند ناله سردادند، آن گاه خداوند به موسی و هارون (علیهما السّلام) وحی فرمود، تا بنی اسرائیل را از دست فرعون نجات دهند... پس امام صادق (علیه السّلام) فرمود: اگر شما نیز چنین می کردید، خداوند برای ما گشایش حاصل می فرمود. پس اگر چنین نکنید، این امر تا منتهای خود ادامه خواهد یافت.
بر پایه ی این روایت، اگر کارها درست انجام شود، غیبت کاهش می یابد.
تشکیل حکومت جهانی با آن عظمت و شکوه، هر چند به صورت ناگهانی محال نیست، اما دلیلی عقلی یا نقلی معتبر بر وقوع آن نداریم. ممکن است خود ظهور- به دلیل معلوم نشدن وقت آن- به طور«بغتة» و ناگهانی صورت گیرد، اما قطعاً نمی توان گفت بدون هیچ زمینه ای رخ خواهد داد.

نظر دانشمندان

شهید مطهری (رحمه الله) می نویسد:
بعضی از علمای شیعه- که به برخی دولت های شیعی معاصر خود حسن ظن داشته اند- احتمال داده اند، دولت حقی که تا قیام مهدی موعود (عجل الله تعالی فرجه الشریف) ادامه خواهد یافت، همان سلسله دولتی باشد که بوده است.(31)
این سخن بیان گر آن است که علمای شیعه به حکومت زمینه ساز باور داشته اند.
آیت الله مکارم شیرازی می نویسد:
برای این که دنیا چنان حکومتی را پذیرا باشد، چند نوع آمادگی لازم است:

1 .آمادگی فکری و فرهنگی:

به این معنا که سطح افکار مردم جهان بالا رفته و مسئله«نژاد» یا مرزهای جغرافیایی حل شده باشد.

2 .آمادگی اجتماعی:

مردم جهان، باید از ظلم و ستم و نظامات موجود خسته شده و تلخی زندگی مادی و یک بعدی را احساس کنند و از حل مشکلات کنونی خود مأیوس گردند.

3 .آمادگی تکنولوژی و ارتباطی:

برخلاف آنچه بعضی می پندارند، این گونه نیست که رسیدن به مرحله ی تکامل اجتماعی و جهانی آکنده از صلح و عدالت، حتماً با نابودی تکنولوژی جدید امکان پذیر است. وجود این صنایع پیشرفته، نه تنها مزاحم یک حکومت عادلانه جهانی نخواهد بود، بلکه شاید بدون آن، وصول به چنین هدفی محال باشد... معجزه، استثنایی منطقی در نظام جاری طبیعت است، آن هم برای اثبات حقانیت یک آیین آسمانی، نه برای اداره ی همیشگی نظام جامعه.(32)

4.آمادگی های فردی:

حکومت جهانی قبل از هر چیز نیازمند به عناصر آماده و باارزش انسانی است، تا بتواند بار سنگین اصلاحات چنین وسیعی را به دوش بکشد و این در درجه ی اول نیازمند به بالا بردن سطح اندیشه و آگاهی و آمادگی روحی و فکری برای پیاده کردن آن برنامه ی عظیم است... منتظر واقعی برای چنین برنامه ی مهمی نمی تواند نقش نظاره گر را داشته باشد... .(33)
مؤید این سخن، دعای عهد است:
اَللّهُّمَ إِنّی اُجَدِّدُ فِی صَبیحَةِ یَومِی هذا وَ ما عِشتُ فِیهِ مِن أَیامٍ حَیاتِی عَهداً وَ عَقداً وَ بَیعَةً لَهُ‌ فِی عُنقُی، لا أَحُولُ عَنها وَ لا أَزُولُ أَبَداً(34)؛
پروردگارا من در صبح گاه امروز عهد و پیمانی که بر گردنم است، تجدید می کنم که هرگز آن را از گردنم برندارم و از آن جدا نشوم.
اگر آمادگی، شرط حضور و ظهور باشد و از سوی دیگر، این امر به دست انسان صورت گیرد، طبیعی است که او می تواند در تعجیلِ ظهور ایفاگر نقش مهمی باشد.

پی نوشت ها :

1.اعراف(7)آیه ی 187.
2.علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج53، ص 2، باب28.
3.احزاب(33)آیه ی 63:... و چه می دانی شاید قیامت نزدیک باشد.
4.شوری(42)آیه ی 18: کسانی که به قیامت ایمان ندارند درباره ی آن شتاب می کنند، ولی ‌آنها که ایمان آورده اند، پیوسته از آن هراسانند و می دانند آن حق است؛ آگاه باشید کسانی که در قیامت تردید می کنند در گمراهی عمیقی هستند.
5.همو، بحارالأنوار، ج53، ص2، باب28.
6.همان، ج52، ص 118؛ شیخ کلینی، کافی، ج1، ص 369، ح7.
7.علی بن عیسی اربلی، کشف الغمه، ج2، ص 468، باب ذکر علامات قیام.
8.علی بن حسام الدین متقی، البرهان فی علامات آخرالزمان، ص78؛ صافی، منتخب الاثر، ص 310؛ القندوزی، ینابیع المودة لذوی القربی، ج3، ص 115.
9.آل عمران(3)آیه ی 104.
10.نور(24)آیه ی 21.
11.توبه(9)آیه ی 67.
12.لطف الله صافی گلپایگانی، منتخب الأثر فی الإمام الثانی عشر، ص 334؛ شیخ صدوق، عیون اخبارالرضا (علیه السّلام)، ج1، ص 273، باب28، ح6.
13.علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج52، ص 97، باب20، ح18.
14.همان، ص 98؛ شیخ طوسی، الغیبه، ص 329، فصل5.
15.شیخ طوسی، الغیبه، ص 339، فصل5.
16.توبه(9)آیه ی 16.
17.همو، الغیبه، ص 336، فصل5.
18.علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج53، ص 177؛ علی یزدی حائری، الزام الناصب، ج2، ص 467؛ شیخ طبرسی، الاحتجاج، ج2، ص 498.
19.همان، ج52، ص 91، ج52، ص 113؛ شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمه، ج2، ص 481، باب44، ح11.
20.هود(11)آیه ی 93:.. شما انتظار بکشید، من هم با شما در انتظارم.
21.اعراف(7)آیه ی 71؛ یونس(10)آیه ی 20 و 102: ... پس شما منتظر باشید، ‌من هم با شما انتظار می کشم.
22.علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج52، ص 129؛ شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمه، ج1، ص 245، باب55، ح5.
23.همان، ص 122.
24.همان، ص 122.
25.همان، ج52، ص 123؛ کامل سلیمان، یوم الخلاص، ص 203؛ شیخ طبرسی، الاحتجاج، ‌ج2، ص 317.
26.همو، بحارالأنوار، ج52، ص 92؛ علی یزدی حائری، الزام الناصب، ج1، ص428؛ شیخ طوسی، الغیبه، ص 290.
27.همان، ج52، ص 111؛ شیخ کلینی، کافی، ج1، ص 370.
28.همان، ص 110 و 129؛ شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمه،‌ج2، ص 645.
29.علی بن حسام الدین متقی، البرهان فی علامات مهدی آخرالزمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، ص 147؛ علی بن عیسی اربلی، کشف الغمه، ج1، ص 477.
30.علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج52، ص 131؛ محمدبن مسعود عیاشی، تفسیر عیاشی، ج2، ص 154.
31.مرتضی مطهری، قیام و انقلاب مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، ص 68.
32.ناصر مکارم شیرازی، حکومت جهانی مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، ص 80-83.
33.همان، ص 100.
34.علامه مجلسی، بحارالأنوار، ج53، ص 96؛ کفعمی، المصباح، ص 550.

منبع مقاله :
امامی کاشانی و دیگران؛ (1385)، گفتمان مهدویت( سخنرانی و مقاله های گفتمان چهارم)، قم: مؤسسه بوستان کتاب(مرکز چاپ و نشر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه ی قم)، چاپ چهارم

+ نوشته شـــده در پنج شنبه 93 تیر 5ساعــت ساعت 11:34 صبح تــوسط سعید جندالمهدی | نظر بدهید
گفتمان های سیاسی معطوف به ظهور امام عصر (عج)
گفتمان های سیاسی معطوف به ظهور امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف)

 

نویسنده: حجت الاسلام محسن مهاجرنیا




 

در اعتقاد شیعه، امامت جوهره ی سیاست است، چرا که هویت سیاسی مدینه ی فاضله ی شیعی، با حضور امام (عجل الله تعالی فرجه الشریف) شناخته می شود، تا آن جا که شیعه را مذهب امامیّه لقب داده اند. غیبت امام در عینیت جامعه، حیات سیاسی شیعه را در فرآیند پرپیچ و خمی از زیست منتظرانه قرار داده است.
در تاریخ افزون بر هزار ساله ی غیبت، اقلیت شیعه تحت فشار و هژمونی اکثریت سنّی و سلطه ی حاکمان جور بوده، پاسداری از مرزهای اعتقادی و هویت مکتبی در این دوران، فراز و فرودهای رفتاری و عقیدتی زیادی داشته است. پرسش اساسی این است که آیا در دوران طولانی غیبت، شیعه به حال خود رها شده و یا با دستورالعمل ویژه و ارائه ی الگوی رفتاری، تکلیف آنها مشخص شده است؟
حاصل تحقیق حاضر این است که در هر دوره ای، گفتمان ویژه ای که، ملهم از آموزه های امامان (علیهم السّلام) بوده، به کنش منتظرانه ی شیعه غنا بخشیده است. در این میان، گفتمان های ذیل- که این تحقیق بر محور آنها استوار شده است- از اهمیت ویژه ای برخوردارند:
-گفتمان انتظار؛
-گفتمان تقیّه؛
-گفتمان تعامل؛
-گفتمان ولایت فقیه.
علاوه بر اینها، گفتمان های دیگری، مانند«مبارزه»، «برائت» و«گفت و گوی جدلی» در دوران غیبت مطرح بوده و در هر زمان و دوره ای، متناسب با شرایط سیاسی و اجتماعی، از الگوهای غالب شیعه به شمار می رفته است.

گفتمان انتظار

آرمانِ ظهور منجی برای نجات بشر، در همه ی دین ها و مذهب ها برای انسان ها نوعی امیدواری به آینده ایجاد کرده است. در اسلام که دین خاتم است، این انتظار روشن تر و در شیعه از شفافیت بیشتری برخوردار است. انتظار در روایات، با تعابیری چون«برترین اعمال»(1)،«مجاهد»(2)، «شهید»(3)، «پولادین تن»، «قوی الایمان و الیقین» و «برترین انسان ها در همه ی زمان ها»(4)آمده است.
در دعای عهد، منتظر واقعی انسان خودساخته ای است که شمشیر از نیام کشیده و نیزه در دست، آماده ی همراهی امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است.(5) او در همه ی لحظه ها بر گردن خود عهد و بیعت با حضرت را احساس می کند و خود را در زمره ی یاران و هواخواهان و مدافعان وی می داند. چنین انسانی معتقد است حیات بشر، آبادانی سرزمین ها، رفع همه ی نابسامانی ها و فساد و خرابی ها، حقوق انسان ها، یاری همه ی ستم دیدگان، اجرای اوامر الهی و سنت پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) تنها در سایه ی حکومت جهانی حضرت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) امکان پذیر است.
بنابراین، انتظار باوری همراه عمل است، که زیستِ منتظرانه دوران غیبت را پوشش داده؛ به طوری که ادبیات سیاسی و انقلابی شیعه در این دوران، از الگوی انتظار جدایی ناپذیر شده است. در برهه هایی از تاریخ، انتظار معطوف به ظهور، به اندازه ای جدّی بوده که شیعه ی واقعی برای فرج امام خود لحظه شماری می کرده و امکانات یاری به حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را فراهم می نموده است. در خانه ی هر شیعه ی منتظر، شمشیری مخصوص و مرکب جنگی بود و بر اساس دستور فقها، در مصرف خمس و زکات، سهم امام (عجل الله تعالی فرجه الشریف) کنار گذاشته می شد، تا به دست حضرت برسد. چنین باوری در فرآیند زندگی منتظرانه، گفتمانی را سامان داده که شیعه را همواره در نوع آمادگی انقلابی قرار داده است.
در ادبیات انقلابی گفتمان انتظار، چهار عنصر اساسی وجود دارد:
1.حقیقت فراموش شده؛
2.واقعیت مسلط؛
3.نجات بخش موعود؛
4.شیعه انقلابی و فداکار و منتظر؛
شیعه ی انقلابی، فداکار و منتظر، کسی است که با خودآگاهی و شناخت حقیقت و منجی، به واقعیت باطل موجود اعتراض داشته، آن را نفی می کند.
گاهی با سلاح مبارزه، هنگامی با تاکتیک تقیّه و زمانی با تعامل و مصلحت، زمینه را برای ظهور مهدی موعود (عجل الله تعالی فرجه الشریف) فراهم می سازد، تا مصلح واقعی، جهان را پر از قسط و عدل نماید. بنابراین، گفتمان انتظار، حلقه ی ارتباط بین سه دوره ی نبوّت، امامت و غیبت است و انسان منتِظر، به گسست تاریخی این سه دوره پایان می دهد. از این رو، انتظار، فلسفه ی مثبتی از تاریخ است که با آینده نگری، شرایط تحول، پویایی، مسئولیت، تعهد و آمادگی روحی و فکری را فراروی منتظران قرار می دهد.
در روایات و مستندهای گفتمان انتظار، سه عامل سیاسی غیبت، بیشتر از عوامل دیگر، یاد شده است:

1.عدم بلوغ سیاسی مردم

در فلسفه ی غیبت، رشد، بلوغ و آمادگی مردم از جمله شرایط ظهور به شمار می آیند؛ چنان که حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) خود فرموده اند:
اگر شیعیان ما- که خداوند آنان را بر اطاعت خویش موفق بدارد- با دل های یک پارچه و با رشد وآمادگی بر عهد خویش وفادار باشند، به دیدار ما نائل شده و از فیض حضور ما بهره مند خواهند شد.(6)

2.کوتاهی خواص

کوتاهی بزرگان و افراد برگزیده در یاری ائمه (علیهم السّلام)، از دلایل اساسی محرومیت جامعه ی اسلامی از فیض آنان بوده است. 25 سال سکوت امیرالمؤمنین (علیه السّلام) ناشی از خیانت خواص و کوتاهی آنان در یاری حضرت بود و بازگشت حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) به صحنه ی سیاسی، پس از آن صورت می گیرد که مردم، به ویژه خواص دوباره مسئولیت خویش را باز می شناسند:
لَوْ لا حُضُورُ الحاضرِ وَ قِیامُ الحُجَّةِ بِوُجُودِ النّاصِرِ(7)؛
اگر آمادگی و حضور اجتماع مردم و حاضران در صحنه نبود و حجت بر من تمام نمی شد، به کناره گیری از صحنه ی قدرت ادامه می دادم.
در ادبیات سیاسی، نقش خواص با تعبیر«حضور در صحنه» و «عمل انقلابی» و کوتاهی شان با«تعلل» و فرو رفتن در آرزوها و خواهش های نفسانی، بیان شده است. امام رضا (علیه السّلام) در پاسخ به این که چرا آنچه درباره ی دشمنانتان گفته شده-نوعاً- به وقوع پیوسته، اما آنچه در مورد شما خاندان بیان گردیده، رخ نداده است، می فرماید:
إنَّ الَّذی خَرَجَ فِی أَعدائِنا کانَ مِنَ الحَقِّ فَکانَ کَما قیلَ وَ أَنتُمْ عَلَّلتُم بالأَماِنی فَخَرَجَ إِلَیکُم کَما خَرَجَ(8)؛
آنچه درباره ی دشمنان ما واقع شده، همان هایی بود که به درستی بیان شده و به همان گونه نیز اتفاق افتاد. ولی شما سرگرم آرزوها و خواسته های ناروای خود شدید پس آنچه می خواستید واقع شد.
امام صادق (علیه السّلام) با اشاره به کوتاهی بنی اسرائیل در مسئولیت خویش و عذاب های وارده بر آنها و خودآگاهی و حضور مجدد آنان در صحنه ی سیاسی که نتیجه اش نجات آنان به کمک حضرت موسی (علیه السّلام) بود، می فرماید:
هکَذا أَنتُمْ لَوْ فَعَلْتُم لَفَرَّجَ اللهُ عَنِا فَأَمّا إِذا لَم تَکونَُوا فَإِنَّ الأَمرَ یُنتَهی إِلی مُنتَهاهُ(9)؛
این چنین است که اگر شما هم همین کردار را داشته باشید، خداوند فرج ما را می رساند، اما اگر این چنین نباشید، کار بدان جا می رسد که اکنون در آستانه ی رسیدن است.

3.حاکمیّت جور

همه ی مورخان، فشار سیاسی دستگاه ظالمانه ی بنی عباس بر امام حسن عسکری (علیه السّلام) را نقل کرده اند. حضرت در پادگان نظامی آنها تحت نظر بود و به این دلیل به ایشان لقب«عسکر» داده اند. مهدی موعود (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در پنج سالگی از پادگان به پشت پرده ی غیبت رفته است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در پیش گویی های خود از حضرت با تعبیر«غلام= جوان» یاد کرده است:
قالَ رَسوُلُ اللهِ (صلی الله علیه و آله و سلم) لا بُدَّ لِلغُلامِ مِن غیَبَةٍ فَقیلَ لَهُ:وَ لِمَ یا رَسُولَ اللهِ (صلی الله علیه و آله و سلم)؟ قالَ یُخافُ القَتلُ(10)؛
برای آن جوان، چاره ای جز غیبت نیست. گفته شد: چرا ای پیامبر خدا؟ فرمود: از کشته شدن می ترسد.
وجود حکومت جور از یک سو، کوتاهی خواص و ناآگاهی عوام از طرف دیگر، سبب شده تا همه ی امامان شیعه، مجبور به بیعت با حاکمان ستم گر شوند. گویا یکی از ویژگی های امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، آن است که با هیچ طاغوتی بیعت نکرده است. حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در یکی از توقیعاتش فرمود:
إنَّهُ لَمْ یَکُنْ أَحَدٌ مِن آبائِی إِلا وَ قَدْ وَقَعَتْ فِی عُنُقهِ بَیعَةُ لطِاغِیَةِ زمَانِهِ وَ إِنّی أَخرُجُ حینَ أَخرُجُ وَ لا بَیعَةَ لأَحَدٍ مِنَ الطَّواغیتِ فی عُنُقِی(11)؛
هیچ کس از پدران من نبوده، مگر این که از سوی حاکمان ستم کار زمانش بیعتی بر عهده داشت، اما من زمانی که[ از پشت پرده غیبت] ظاهر می شوم، از هیچ طاغوتی بیعت بر گردنم نیست.
در ادبیات سیاسی گفتمان انتظار«غیبت» حاصلِ جمع جبری عوامل اساسی و سلبی است؛ یعنی وجود طاغوت، به علاوه ی عدم بلوغ سیاسی عوام، به علاوه ی تعلل خواص، مساوی با غیبت است. در مقابل، ظهور و حضور امام عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) حاصلِ جمع ارتفاع این عوامل و ایجاد عوامل وجودی است:
برداشت ها و تفسیرهای گوناگون از روایت انتظار، اختلاف ها و انحراف هایی را در این گفتمان به وجود آورده است؛ به طوری که نحله های انحرافی و مدعی مهدویّت و حجت محوری، برداشت های خاصی ارائه کرده اند. در مجموع، گفتمان انتظار به دو بخش، تقسیم می شود: یکی انتظار سازنده، مثبت، انقلابی و اصلاحی و دیگری، انتظار ویران گر، مخرب، همراه با جمود و خمود. در دیدگاه دوم، انتظار بیشتر در حد اصلاح فردی، دعا برای تعجیل فرج، صدقه دادن برای سلامتی وی و گریه و شوق در فراق حضرت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) خلاصه می شود. انحراف در این بینش به حدی است که با تفسیر بعضی روایات، ترویج فساد و ظلم و ستم را مقدمه ی ظهور حضرت (عجل الله تعالی فرجه الشریف) می دانند.(12)

گفتمان تقیّه

تقیّه، به معنای خویشتن داری، مراقبت و پرهیز کردن است و مفهوم فقهیِ آن، پنهان نمودن اعتقاد باطنی و کتمان در برابر مخالفان به دلیل گریز از زیان های دینی و دنیوی است.(13) در اصطلاح سیاسی، تصمیم عالمانه و تاکتیک خردمندانه، بر اساس قاعده ی عقلی دَوَران انتخاب میان اهم و مهم است. انسان آگاه و هوشمند، در عرصه ی رفتار اجتماعی، موضوع اهم را انتخاب کرده، از زیان های ناشی از حکم مهم، جلوگیری می کند. فضای مفهومی تقیّه و مفاهیم هم سو، نشانِ آن است که این امر، به منظور ادای وظیفه و مسئولیت الهی انسان مسلمان است، تا با رفع موانع، کتمان اسرار، مدارا و مسامحه با دشمن، از زیان های جانی و مالی دوری کرده، با جلب نظر آنها در شرایط مناسب، حق را اظهار کند.
ادبیات به کار رفته در تقیّه، گفتمان انقلابی و خردمندانه ای سامان داده که با عنایت به جهت گیری های آن، از مفاهیم انقلابی به شمار می رود و با آن، استعدادها و نیروها، عقده ها و دغدغه های متراکم ذخیره می شود و از اتلاف فرصت ها جلوگیری شده و تهدیدها کنترل می گردد، تا در شرایط متناسب، انقلاب صورت گیرد. این گفتمان در زبان دینی و مستندهای روایی با مفاهیم مشخصی بیان شده است.(14)
تأمل در هر کدام از مفاهیم فوق و نوع ادبیاتِ روایات، نشان می دهد که برخلاف تصور و تلقی رایج، تقیّه به هیچ وجه فرار از مسئولیت انقلابی نیست، بلکه تاکتیکی معقول و قاعده ای خردمندانه، برای عبور از شرایط اجبار و اضطرار تهدیدآمیز است. این قاعده ی عقلی در همه ی ادیان الهی پذیرفته شده است.
گفتمان تقیّه در عصر غیبت برای شیعه در شرایط و مناطق مختلف وجود داشته، اما به طور خاص می توان مقطع تاریخی بین آغاز تا غیبت تا ظهور آل بویه، در آغاز قرن پنجم، را مقطع تقیّه دانست. در این دوران(260-320ه. ق) فشار سیاسی دستگاه خلافت و به تبع آن چیرگی فکری اکثریت سنّی، عرصه ی فکری را بر دانشمندان شیعه تنگ کرده بود و به ناچار برای حفظ هویت و حقانیت خویش، چاره ای جز روی آوردن به تقیه نداشتند. با ظهور حمدانیان و بویهیان، شیعه توانست تا حدودی از این گفتمان خارج شده و حقانیت خود را در گستره ی مملکت اسلامی از شاخ آفریقا تا مناطق شامات، بحرین، عراق و ایران آشکار کند و در مناطقی با استقلال، اکثریت را به خود اختصاص دهد.
این وضعیت کم و بیش در مناطقی از ایران، وجود داشت و با روی کار آمدن صفویان، به اوج خود رسید و گفتمان حکومت شیعی به کلی جای گزین تقیّه شد.(15)

1.حفظ اسلام

شیعه در میان گروه های مختلف اسلامی، خود را مذهب حقه می داند و با اتخاذ گفتمان تقیّه در دوران خفقان خلفای ستم کار و فاسد عباسی، نه تنها برای حفظ خود، بلکه برای حفظ کیان اسلام کوشیده است. البته مرزهای این تقیّه تا زمانی بوده که موجب شر و فساد و یا تقویت کفر، بی ایمانی و گسترش ظلم و جور و تزلزل در اصول و ارکان اسلام نباشد.

2.حفظ هویت شیعه

فشار دستگاه خلافت، هم زمان با ولادت حضرت امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و غیبت ایشان، علیه شیعه به قدری شدید بود که شیعیان، با زبان رمز و اشاره با یکدیگر سخن می گفتند و با پنهان کردن عقیده ی خود، با دستگاه جور همکاری می کردند.

3.حفظ و ذخیره ی نیروها

در روزگاری که صرف اعتقاد به مکتب اهل بیت (علیهم السّلام) جرم تلقی شده، شناسایی وفاداران و عالمان این مکتب، موجب از بین رفتن آنها می گردید، «تقیّه» بزرگ ترین و عاقلانه ترین روش تعامل با دشمن به شمار می آید.

4.پنهان کردن برنامه ها

اقلیت صالح شیعی برای حفظ هویت خود و مقابله با فشارها و دشمنی های مخالفان، همواره از پویایی و تحرک بالایی برخوردار بوده، برای وحدت داخلی به طرح ها و برنامه هایی نیاز داشت که می بایست از چشم دشمن پنهان می ماند.
از این رو،«تقیّه»سپر پولادینی بود که از برنامه ها و طرح های شیعه در دوران خفقان حفاظت می نمود.

گفتمان تعامل

شکسته شدن اقتدار خلفای عباسی در آغاز قرن چهارم و ظهور جنبش های شیعی در کشور اسلامی، شیعه را از وضعیت تقیّه خارج و در موقعیت جدیدی قرارداد و تهدیدهای فزاینده ی سیاسی، به فرصت های طلایی تبدیل شد. برای اولین بار به صورت آشکار- در بغداد مرکز خلافت- منصب وزارت در بین خاندان شیعی، مانند کرخی و ابن فرات وارد شد.(16)تهاجم سهمگین آل بویه از مشرق و حمدانیان از مغرب، خلیفه را خوار و زبون کرد؛ به گونه ای که به هرگونه همکاری تن داد. آل بویه با عزل خلیفه، می توانستند دستگاه سیاسی خلافت را منقرض نموده، خود بر کرسی خلافت تکیه زنند، با مصلحت سنجی بدان اقدام نکردند و با نصب جانشینی برای خلیفه، با وی همکاری کردند. در این دوران، شرایط سیاسی حاکم بر جامعه ی اسلامی، بحث تعامل با سلطان جور را به صورت گسترده در فقه شیعه مطرح ساخت و گویا فقها درصدد حل این مشکل برآمدند.
شیخ طوسی(متوفای 460)با خروج از قاعده ی حرمت تعامل با حکومت جور می فرماید:
أَمّا سُلطانُ الجَورِ فَمتَی عَلِمَ الإِنسانُ أَوْ غَلَبَ علَی ظَنِّهِ أنَّهُ مَتی تَولَّی الأَمرَ مِن قَبلِهِ أَمْکَنَهُ التَّوَصُّلُ إلی إقامَةِ الحُدوُدِ وَ الأَمرِ بِالمَعروفِ وَ النَّهی عَنِ المُنکَرِ وَ قِسْمِ الأخماسِ وَ الصَّدَقات فِی أَربابِها وَصِلَةِ الإخَوانِ وَ لایَکُونُ فِی جَمیعِ ذلِکَ مُخِلاً بِواجِبٍ وَ لا فاعِلاً لِقَبیحٍ فَإنَّهُ یُستَحَبُّ لَهُ أَن یَتَعرَّضَ لتِوَلِّی الأَمرِ مِن قِبَلِهِم(17)؛
اما سلطان ستم گر، پس هرگاه برای انسان علم یا ظنّ غالب به دست آید، که با پذیرش ولایت وی، این امکان را می یابد که در اقامه ی حدود، امر به معروف و نهی از منکر، تقسیم خمس و صدقات بین صاحبان آنها و صله به برادران مسلمان موفق می شود و در این روند خللی به واجبات الهی وارد نشده، مرتکب کارهای ناپسند نمی گردد، آن گاه پذیرش این مسئولیت استحباب می یابد.
شیخ طوسی، زمانی که اساس اسلام در خطر تهاجم کفار قرار می گیرد، همکاری با حکومت جور و جنگیدن تحت فرمان او را لازم می داند.(18) محقق حلّی(602-672) صاحب شرائع نیز در صورت امکان و اقامه ی مصالح اسلامی، همکاری با سلطان جور را جائز می داند.(19)
شیخ انصاری از فقهای قرن سیزدهم، با گسترش نظریه ی تعامل با حکومت های جور معتقد است:
هر جا مصلحت عموم مسلمانان، از طریق همکاری با حکومت جور و پذیرش مسئولیت در دستگاه سیاسی آنها امکان پذیر باشد- خواه پذیرش همکاری با اجبار باشد یا رضایت- تعامل و همکاری مشروع است.(20)

گفتمان ولایت فقیه

ابونصر فارابی می گوید:
بعد از ائمه ابرار (علیهم السّلام)؛ یعنی کسانی که رهبران حقیقی هستند، همه ی سنت های رئیس اول بدون کم و کاست و تغییری حفظ و در اختیار رهبری غیر مماثل گذاشته می شود، تا به آنها عمل کند و در اموری که رئیس اول تکلیف آن را مشخص نکرده، وی به اصول مقدر رئیس اول مراجعه و از طریق آن، احکام امور مستحدثه و غیرمصرحه را استنباط می نماید. در این صورت رئیس سنت به صناعات فقه نیازمند می شود و این صناعت، او را بر استخراج و استنباط همه ی امور و احکام وضع نشده از جانب واضع شریعت، توانا ساخته و تکلیف امت را روشن می سازد. فَمَنْ کانَ هکَذا فَهُوَ فقَیه(21). چنین کسی که[ متولی این امور است] باید فقیه باشد.
چنین گفتمانی در دورانی مطرح می شود، که غیبت طولانی آغاز شده و نماینده ی خاص، معرفی نمی کند و رهبری شیعیان را در اختیار نواب عام قرار می دهد:
و أَمَّا الحَوادِثُ الواقِعَةُ فَارجِعُوا فیِها إِلی رُواة حَدیثِنا فَإنَّهُم حُجَّتی عَلیَکُم(22)؛
اما در حوادث پیش آمده، به عالمان دین مراجعه کنید و موضع فکری و رفتاری خود را در رویدادهای زندگی با رهنمودهای اجتهادی اینان هماهنگ سازید، چرا که آنان حجت من بر مردم اند.
شیخ مفید(23)، سلّار دیلمی(24)و شیخ طوسی از علمای قرن های چهارم و پنجم نیز خبر از تفویض مسئولیت رهبری به فقیهان داده، می گویند:
وَ قَدْ فُوَّضُوا ذلِکَ إِلی فُقَهاءِ شِیَعتهِم فی حالٍ لا یَتَمَکَّنُونَ فِیهِ مِن تَوَلّیهِ بنُِفُوسِهِم فَمَنْ تَمَکَّنَ مُن إِنفاذِ حُکمٍ أَو إصلاحٍ بَینَ النَّاسِ أَو فَصلِ المُختَلِفینَ فَلیَعمَل ذلِکَ(25)؛
چنانچه شرایط و زمینه های رهبری-اعم از اجرای احکام و اصلاح میان مردم و حل و فصل مشکلات و دعاوی آنان- به وجود آید، آنها باید به این وظیفه اقدام نمایند.
شهید ثانی در ضرورت گفتمان ولایت فقیه می گوید:
در عصر غیبت باید فرد عارف و عادلی باشد، تا مردم در مسائل شرعی و دینی خود به او مراجعه کرده، تکالیف و وظایف دینی خود را طبق نظر او انجام دهند. اگر چنین نباشد، احکام شرعی دگرگون گشته، حکمت و هدف خداوند، که همانا حفظ دین و ترویج دین و دنیا است، به تعطیلی کشیده خواهد شد.(26)
صاحب جواهر(1200-1266ه.ق) با ارائه ی گزارش تاریخی از اندیشه ی گفتمان ولایت فقیه، معتقد است که کسی از علمای شیعه در اصل آن تردید ندارد. وی می گوید:
تمام اصحاب شیعه ی امامیه وحدت نظر دارند که فقیه عادل امین- که جامع شرایط فتوا است و اصطلاحاً مجتهد نامیده می شود- در زمان غیبت، نایب و جانشین امامان معصوم (علیهم السّلام) بوده، نیابت وی شامل همه ی مواردی است که نیابت از امامان (علیه السّلام) امکان پذیر است.(27)
این گفتمان، در فرآیند دوران غیبت، به تناسب شرایط زمان و مکان در معرض تطور و تکامل قرار داشته است؛ به گونه ای که در زمان مرحوم نراقی، تئوری پردازی جدیدی شد(28) و در دوران معاصر، به وسیله ی بزرگ ترین نماینده ی فکری آن(امام خمینی (رحمه الله)) سامان تازه ای یافت، تا آن جا که بر گفتمان های دیگر برتری یافت و هویت شیعه ی معاصر در سایه ی آن باز شناخته شد.

پی نوشت ها :

1.همان، ج2، ص 644، باب55، ح3: قالَ رَسوُلُ اللهِ (صلی الله علیه و آله و سلم): أَفضَلُ َاعمالِ اُمَّتی إِنتظارُ الفَرَجِ مِنَ اللهِ عزَّوَجلَّ.
2.همان، ج1، ص 319، باب31، ح2: عَن عَلیِّ بنِ الحُسَینِ زینِ العابدینَ (علیه السّلام): وَ جَعَلهُمْ فی ذلِک الزَّمانِ بِمَنزلَةِ المُجاهِدینَ بَینَ یَدیِ رَسوُلُ اللهِ (صلی الله علیه و آله و سلم).
3.همان، ج2، ص 645، باب55، ح6: عَن أَمیرِالمُؤمنِینَ (علیه السّلام) قالَ: المُنتَظِرُ لأمرنا کَالمُتَشحِّط بِدَمهِ فِی سَبیل اللهِ؛‌ شیخ کلینی، کافی، ج1، ص 371، ح2: قال ابوعبدالله (علیه السّلام): یا فُضَیلُ... مَن عَرَفَ إمامَهُ ثُمَّ ماتَ قَبلَ أَن یَقُومَ صاحِبُ الأمرِ کانَ بِمَنزِلَة... مَنِ استَشهِدَ مَعَ رَسُولِ اللهِ (صلی الله علیه و آله و سلم).
4.شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمه، ج1، ص 320، باب31، ح2: عَن عَلِیِّ بنِ الحُسَینِ زَینِ العابِدینَ (علیه السّلام): إنَّ أَهلَ زمَانِ غَیبِتهِ القائلِینَ بإِمامَتِهِ وَ المُنتظرینَ لِظُهُورهِ أفضَلُ مِن أَهلِ کُلِّ زَمانٍ...
5.کفعمی، مصباح، ص550: شاهِراً سَیفِی مُجِردّاً قنَاتی مُلبِیِّاً دَعوَةَ الدُّاعی فِی الحاضِرِ وَ البادِی.
6.شیخ طبرسی، الاحتجاج، ج2، ص 499: وَ لَوْ أَنَّ أَشیاعَنا وَفقَهُمُ اللهُ لطِاعَتِهِ عَلی إجتماعِ مِنَ القُلُوبِ فِی الوَفاء بِالعَهدِ عَلَیهِم لَما تَأَخَّرَ عَنهُمْ الیُمنُ بلِقائنِا وَ لَتَعَجَّلتَ لَهُم السَّعادةُ بِمُشاهَدَتِنا عَلی حَقِّ المَعرِفَةِ.
7.نهج البلاغه، خطبه ی 3.
8.شیخ صدوق، علل الشرائع، ج2، ص 581، ح16.
9.محمد بن مسعود عیاشی، تفسیر العیاشی، ج2، ص 154، ح49.
10.همو، علل الشرائع، ج1، ص 243، ح1.
11.شیخ طوسی، الغیبه، ص 292.
12.عماد الدین باقی، در شناخت حزب قاعدین زمان، ص 144.
13.شیخ مفید، تصحیح اعتقادات الامامیه، ص 137: قال الشَّیخُ المُفیدِ (رحمه الله): اَلتَقیَّهُ کِتمانُ الحَقِّ وَ سِتْرُ الاعتقادِ فیهِ و مُکاتَمَةُ المُخالِفینَ وَ تَرکُ مُظاهِرَتِهِم بِما یُعَقِّبُ ضرَرَاً فِی الدّینِ أَوِ الدُّنیا؛ شیخ مفید- رحمت خدا بر او باد- می فرماید: تقیه، یعنی نهان نمودن حق و مخفی نگه داشتن اعتقاد به آن و کتمان در برابر دشمنان و پرهیز از بیان و گفت و گو و مقابله با آنان در آنچه موجب ضرر در دین و دنیا می گردد.
14.مفاهیمی، چون جنّه، حصن، سدّ، ردم، حرز، خباء، حجاب، عبادت سرّی، جلب مودت، نومه، حفظ اللسان، عدم اذاعه، مماسحه و ترس نیز از جمله مواردی اند که معنای تقیه را بیان می دارند؛ سید احمد طیبی شبستری، تقیّه، امر به معروف و نهی از منکر، ص 47.
15.محسن مهاجرنیا، اندیشه سیاسی فارابی، ص 74.
16.همان، ص 35.
17.شیخ طوسی، النهایه، ص 356.
18.همان، ص 290.
19.روح الله شریعتی، اندیشه ی سیاسی محقق حلّی، ص 112.
20.محسن مهاجرنیا، اندیشه سیاسی شیخ انصاری، ص 56.
21.ابونصر فارابی، الملة، ص 50.
22.شیخ طوسی، الغیبه، ص 291.
23.شیخ مفید، المقنعه، ص 810.
24.ابی یعلی حمزة بن عبدالعزیز الدیلمی، المراسم العلویة، ص 263.
25.شیخ طوسی، النهایه، ص 301.
26.شهید ثانی، حقایق الایمان، ص 193.
27.محمد حسن نجفی، جواهرالکلام، ج21، ص 396: إتَّفَقَ أَصحابُنا عَلی أَنَّ الفَقیهَ العادِلَ الاَمینَ الجامِعَ لِشَرائطِ الفَتوی المُعَّبرَ عَنهُ بِالمُجتَهِدِ فِی الأحکامِ الشَّرعِیَّهِ نائِبٌ مِن قِبَلٍ ائِمَةِ الهُدی (علیهم السّلام) فی حال الغَیبَة فِی جَمیعِ ما للِنیِّابَةِ فیهِ مَدخَلُ.
28.محسن مهاجرنیان، تأسیس اندیشه ی سیاسی بر مبنای اخلاق مدنی(مجموعه مقالات کنگره ی فاضلین نراقیین، ج2).

منبع مقاله :
امامی کاشانی و دیگران؛ (1385)، گفتمان مهدویت( سخنرانی و مقاله های گفتمان چهارم)، قم: مؤسسه بوستان کتاب(مرکز چاپ و نشر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه ی قم)، چاپ چهارم

+ نوشته شـــده در پنج شنبه 93 تیر 5ساعــت ساعت 11:29 صبح تــوسط سعید جندالمهدی | نظر بدهید